Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини.В Лебедині зареєстровано 4 випадки захворювань на ботулізм у побуті при святкуванні дня народження.
Ботулізм в Україні є небезпечною проблемою,тому що за перше півріччя зареєстровано майже 50 випадків захворювань, з яких 7 випадків – були смертельними.
ПРИЧИНИ БОТУЛІЗМУ
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби,консервованих грибів тощо. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті,недостатньо термічно оброблені або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не визначається за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.
Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м’яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Значно рідше ботулізмом можна заразитися через рани, так само рідко мікроорганізм передається від матері до дитини через грудне молоко.
СИМПТОМИ БОТУЛІЗМУ
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі, можуть виникнути й раніше – уже через 2-4 години, або значно пізніше (4 доби й більше). Чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. Це порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети; підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, запаморочення, короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечника (здуття живота, закреп),ураження м’язів шиї та кінцівок. Симптоми ботулізму найчастіше з’являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому спостерігається порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму.Хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми зумовлені ураженням ковтальних м’язів.
Хворі скаржаться також на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що й може бути причиною смерті при ботулізмі.
Тому при найменшій підозрі на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості хвороби.
ПРОФІЛАКТИКА БОТУЛІЗМУ
Щоб уберегтися від ботулізму, уникайте споживання:
- в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
- м’ясних та грибних консервів;
- консервів домашнього виробництва;
- якщо не впевнені, що продукти зберігали належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Найменше здуття кришки є причиною для категоричної відмови від вживання в їжу консервованої продукції.
Дотримання вказаних правил убезпечить вас від цієї небезпечної хвороби.
Лебединське відділення
ДУ «Сумський ОЦКПХ МОЗ».