Стрічка новин
Ви – наша гордість!: Адміністрація та працівники  ДПТНЗ «Лебединське ВПУ лісового господарства»  від щирого серця вітають  студентку Юлію Голобородько та викладача української мови і Пам’яті колеги: Втрачаючи рідних людей, друзів, як важко завжди усвідомлювати, що це – назавжди. І ці болючі звістки часом такі несподівані! Дві пожежі у Лебедині: 12 квітня о 13:09, до Служби порятунку 101, надійшло повідомлення про загоряння господарчої споруди по вул. Фабрична в м. Лебедин. Мале фермерство в Україні у 2022 році опинилося на шляху «виживання»: Зростаючий курс доллара, подорожчання хімії та палива, дефіцит добрив – це те, з чим зіштовхнулися дрібні українські фермери. При цьому Лебединське бюро правової допомоги роз’яснює: Як давати гроші у борг: До Лебединського бюро правової допомоги звернувся громадянин Н., якого цікавило питання як правильно давати гроші у борг, щоб потім їх Безпечний великдень: Наближається одне з найбільших релі­гій­них свят – Світле Христове Воскре­сіння (Великдень). За традицією в цей день проходять урочисті релігійні заходи, Українські військові знищили п’ятьох представників російського військового керівництва: Ідеться про підполковника, майора й трьох лейтенантів. Про це повідомили на Facebook-сторінці стратегічних комунікацій ЗСУ. Було ліквідовано таких російських військових, Як у Лебединському районі борщ варили: Приурочили цю святкову подію, що відбулась 21 серпня в с.Підопригори Лебединського району, до  Дня Прапора та Дня Незалежності України. А ви чули? Бачили? Читали?: Сумщина залишається «червоною». Станом на 12 квітня Сумська область залишається у «червоній» зоні, натомість Закарпатська область, яка була «червоною», наразі Канада спростила в'їзд для українських біженців: Уряд країни дозволив частині біженців з України не надавати біометричні дані при в'їзді у Канаду. Про це повідомляє Global News.

Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму

викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Прикро, що багато людей висновки роблять лише на основі свого гіркого досвіду.

Основні причини отруєнь:

  • вживання отруйних грибів;
  • неправильне приготування умов­но їстівних грибів;
  • вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;
  • вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечо­виділення, проноси, розвиток симптомів сер­цево-судинної недостатності.

Щоб запобігти отруєння грибами, ми реко­мендуємо вам заходи та правила, які необхідні для виконання кожній людині. Дотримуйтесь їх!

Застерігаємо!

  • Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалі­зованих кіосках), особливо уникайте стихійних ринків.
  • Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
  • Не збирайте гриби:

- якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися;

- поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хі­мічно та радіаційно небезпечних зонах;

- невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення «бульба», оточене оболонкою;

- з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

- ніколи не збирайте пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

- «шампіньйони» та «печериці», у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору.

  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не куштуйте сирі гриби на смак.
  • Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні -викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом - викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
  • При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
  • Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунка.
  • Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
  • Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе от­руєння.
  • Значна кількість гри­бів, які досі вважались їстів­ними, містять мікро­дози от­руйних речовин. Якщо вжи­вати їх декілька днів під­ряд – також може статись отруєння.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консер­вовані гриби можуть викликати дуже важке зах­ворювання – ботулізм. Гриби, які довго збе­рі­галися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • «Усі їстівні гриби мають приємний смак».
  • «Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний».
  • «Усі гриби в молодому віці їстівні».
  • «Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів».
  • «Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби».
  • «Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є от­руйні».
  • «Отрута з грибів видаляється після кип’я­тіння протягом кількох годин».
  • «Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах».

Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос)  з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів.

Біль та нападки нудоти повторюються декіль­ка разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами.

  • Викличте «Швидку медичну допомогу».
  • Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’я­ченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.
  • Після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.
  • З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється:

Вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж ал­ко­го­льні напої, молоко, – це може прискори­ти всмок­тування токсинів грибів у кишечнику. Зай­­ма­тися будь-якими іншими видами самолі­кування.

Лебединський районний сектор Управ­лін­ня ДСНС України в Сумській області.



Підписуйтесь та читайте нас в Telegram каналі та на Фейсбук




Додати коментар